​​​​​De Epagneul bleu de Picardie is nog steeds niet erg bekend, ook niet bij de liefhebbers van jachthonden. De Epagneul bleu de Picardie stamt direct af van de oude familie van de Franse Epagneuls, die kan worden vergeleken met de Engelse Spaniëls. Beide rasnamen zijn dan ook afgeleid van het woord Espagnol.

Het vermoeden bestaat dat deze jachthonden zich via Spanje en de rest van Europa hebben verspreid. In Nederland en België stonden de jachtrassen bekend onder de naam Spanjool.

Het zijn zogenaamde jachthonden die de jager het wild aanwijzen door stokstijf te blijven staan met hun neus in de richting van het wild. Epagneuls zijn voortgekomen uit de vogelhonden die al in de 14e eeuw door Gaston Phébus en Henri de Ferrières voor het eerst werden beschreven.

 

In het begin van de 20e eeuw heeft maakte de Epagneul bleu de Picardie zijn opwachting in de wereld van de Kynologie. In 1904 bracht Dhr Ratel uit Frankrijk een zeer goed getypeerde Bleu de Picardie uit op een tentoonstelling. Deze hond werd geklasseerd als een Epagneul Francais, omdat er toennog geen onderscheid tussen dit ras en de Bleu de Picardie bestond. Dat werd pas in 1907 een feit, het jaar waarin de pas opgerichte ras vereniging voor Epagneuls tentoonstellingsklassen inrichten voor de Epagneulvariëteiten. De Epagneul bleu de Picardie bestaat als zodanig onder die naam pas sinds 1921. In dat jaar werden rasverenigingen opgericht voor zowel de Epagneul Picard en de Epagneul bleu de Picardie. 

Aan de officiële rasnaam is af te lezen wat het verschil is tussen beide honden. De Bleu is uiteraard een variëteit van de Epagneul Picard, maar heeft een speciale kleur; blauwschimmel, met zwarte platen. Het typische van de vacht is het subtiele blauwachtige waas, dat bij de ene hond meer opvalt dan de andere. Het kan niet andersof die kleur is ingebracht door de`Blue Belton`Engelse Setter (zwart met wit) en misschien heeft na 1900 ook de Gordon Setter hier nog aan bijgedragen.

De Epagneul bleu de Picardie is niet erg bekend buiten Picardië. Toch is het een van de Franse jachthonden die uitstekend kunnen jagen. Hij zou dan ook bij veel jagers in de smaak vallen.