​​​​​​Mag ik jullie voorstellen aan ons Perle nest... In Frankrijk heeft ieder jaar een letter en in 2019 is de 'P' aan de beurt. We hebben er voor gekozen weer een thema nest te hebben maar nu zullen het pareltjes uit 's-Heerenberg zijn.

De pups zullen de volgende namen gaan dragen;

Perle Hector Pracht van Bergh

Perle Daem Pracht van Bergh

Perle Lyse Pracht van Bergh

Perle Mette Pracht van Bergh

Perle Mechteld Pracht van Bergh

De namen Hector, Daem, Lyse, Mette en Mechteld komen uit de 's-Heerenbergse geschiedenis. 

Allereerst Mechteld, wellicht de meest bekende!

Mechteld was een vrouw die in de begin van de 17e eeuw leefde in 's-Heerenberg. Ze werd bekend omdat ze op beschuldiging van hekserij werd veroordeeld en op de brandstapel verbrand. Ze was gewoon een kruidenvrouwtje en woonde alleen, had verstand van planten en hun werking. Maar in een tijd waar de tachtig-jarige oorlog heerste en de pest, werd een schuldige gezocht van al dit onheil. Op 25 juli 1605 de brandstapel waarop Mechteld ten Ham aan een paal stond vastgebonden.

Voor wie het hele verhaal wil lezen volgende link; https://nl.wikipedia.org/wiki/Mechteld_ten_Ham

Mechteld ten Ham werd onder ander bekend door het boek Pim Pandoer en de Heks van 's-Heerenberg, geschreven door Carel Beke.

Dan Daem, Hector, Lyse en Mette.

Willem III van den Bergh had drie buitenechtelijke kinderen.

• Adam, ofwel Daem (ca. 1550–1559)

• Hector (1504–1552)

• Anna, non in het Sint Ursulaklooster in Elten

Zij waren al geboren voor hij in 1506 was getrouwd met Anna van Egmond. Hun moeder was Lyse Poer, herbergierster in 's-Heerenberg.

Het waren dan wel onwettige kinderen maar Willem heeft wel goed voor ze gezorgd en ze hebben ook een belangrijke rol gespeeld in ’s-Heerenberg. Daem werd namelijk landdrost en ook werd een mooie burght voor ze gebouwd. Het heette toen Drost Daemhuis en nu Boetselaersborg.

In 1516, vijf jaar na het overlijden van Willem III, verklaarden zijn zus Mette en haar zoon Joost, heer van Bronkhorst en Borculo, dat zij Lyse Poer schadeloos zullen houden.

Meer te lezen onder; http://www.berghapedia.nl/index.php?title=Adam_(Daem)_van_den_Bergh